2013. okt 18.

Életre kelt dinoszauruszok

írta: Viki a világban
Életre kelt dinoszauruszok

Végre van időm, türelmem, energiám, és nem utolsó sorban elég gigabájtom, hogy megoszthassam legutóbbi élményemet. Ezúttal a Natural History Museum volt soron. Mivel az időjárás megint nem a barátságos oldalát mutatta, benti programot kellett kitalálnom.


Szóval a Természettudományi Múzeum South Kensington-ban található, másik két nagy múzeum, a Science Museum, ahol már ugye voltam, és a Victoria and Albert Museum társaságában.

2013-10-14 12.31.19.jpg

A múzeumban mintegy 70 millió, az élet- és földtudományokkal kapcsolatos tárgy található, óriási gyűjteménye átfogja bolygónk teljes állat- és növényvilágát. Gyönyörködhetünk ezenkívül az ásványok, csodálatos drágakövek világában éppúgy, mint bolygónk vagy az emberi test működésének rejtelmeiben. A múzeum a kutatás, a rendszertani besorolás, azonosítás és megőrzés világhírű központja. Az intézmény korából adódóan több gyűjtemény is nagy történelmi és tudományos jelentőségű, a példányok egy része Charles Darwintól származik.

2013-10-14 12.27.56.jpg

Nekem legjobban a dinoszauruszok történetével foglalkozó rész tetszett. Itt komolyan mondom, hogy éltre keltek a dinók, és tisztára Jurassic Park-ban éreztem magam. Használtak hangszimulátorokat, életnagyságú, mármint valósághű méretű csontvázakat, mozgó dinoszauruszokat, maketteket, különféle effekteket, és számítógépes megoldásokat, hogy minél közelebbi, és érthetőbb képet kapjunk a sok-sok millió évvel ezelőtti állapotokról. Láttam Triceratops csontvázat, és farkas szemet néztem egy háborgó T. Rex-el is. :) Az egyik legkiemelkedőbb látnivaló is dinó, rögtön a belépés után elkápráztatott, a központi teremben álló 105 méter hosszú Diplodocus carnegii csontváz másolat!

2013-10-14 12.45.45.jpg112634409.MBgKTcNG.NaturalHistoryMuseumLondonTRex02.jpg

A másik, ami nagyon tetszett, az az emlősökkel és óriás emlősökkel foglalkozó terem volt a múzeum másik ikonikus látnivalójával, a kék bálna csontvázzal és a mellette álló modellel. A 10 tonna tömegű és mintegy 25 méter hosszú csontváz látványa egészen ámulatba ejtő. Eddig elképzelésem sem volt róla, hogy mekkora lehet egy kék bálna. De itt mivel egymás mellett volt kiállítva zsiráfokkal, elefántokkal, vízilovakkal, most már teljes képem van róla. Természetesen itt is hangeffektek, interaktív monitorok és számítógépek segítették a tájékozódást.

2013-10-14 13.18.36.jpg

Tetszett még az ún Red Zone, vagyis a Földtannal foglalkozó rész. Ide egy mozgólépcsőn lehetett felmenni, ami szó szerint a Föld magjának belsejébe vitt be, nagyon misztikus és izgi volt, ahogy elnyelt a nagy vörösség. Ott aztán a bolygók világát ismerhettem meg közelebbről, illetve különféle ásványokat, drágaköveket és fosszíliákat.

2013-10-14 14.08.07.jpg

A múzeum épülete egyébként kívülről és belülről is lenyűgöző látvány, panorámaképe a viktoriánus építészetre jellemző, terrakotta homlokzattal a cserépdíszítéssel. A terrakotta díszítés a természet múltbeli és jelenlegi sokféleségét reprezentálja. A központi teremben sétálva pedig tisztára úgy éreztem magam, mintha egy régi filmben vagy regényben sétálnék a hatalmas boltíveknek és a különleges téglás díszítésnek köszönhetően.

2013-10-14 13.45.07.jpg

Egyszóval ismét egy tartalmas kis kirándulásban volt részem. Jah, az ajándékboltokat annyira bírom, mindenből pénzt akarnak csinálni. Nem tudjátok elképzelni mennyi dinós játékot, vagy épp plüssállatkát, világító, zenélő csetreszt láttam :D Cukik, meg minden, az ember meg is venné, csak legyen aki finanszírozza :D

2013-10-14 14.42.30.jpg

További képek hamarosan a facebookomon!

 

Szólj hozzá