2014. jún 12.

Vébéláz, London, reklámok

írta: Viki a világban
Vébéláz, London, reklámok

Ma startol a foci VB így hát én sem mehetek el szó nélkül az esemény mellett. Főleg azért nem, mert London már hónapok óta vébé lázban ég, a tévé és a rádió is ezt nyomja, és ahogy közeledik az első meccs időpontja úgy fokozódik a hangulat.

England 2014 World Cup Home Kit.jpg

És hogy mindez miben nyilvánul meg? A boltok, üzletek, szupermarketek tele vannak pakolva sörökkel, csipszekkel, angol zászlókkal, és mindenféle szurkolással kapcsolatos mütyürkékkel, sálakkal, kürtökkel. A pubok, kocsmák hosszabbított nyitva tartással, több plazmatévével, projektorral, és kivetítővel készülnek, különleges akciókat ajánlanak. (Ugye azt tudni kell, hogy itt Londonban a kocsmáknak és a puboknak normál esetben este 11-kor, legkésőbb éjfélkor be kell zárniuk.)

 

20140602_165422.jpg

football-fans.jpg

A városban a sportboltok kirakatai és berendezései és VB témájúak, az Oxford Circusnél pl a Nike boltban akkora angol válogatott-as és Rooney-s reklám van, mint pl Magyarországon választások idején egy panelnyi politikusos épületháló :D Ezenkívül mióta véget ért a premiership azóta a hírek állandóan a válogatottról szólnak, kit hívtak be a bő keretbe, ki maradt ki az utazó keretből, sajtótájékoztatókat és barátságos-felkészülési meccseket közvetítettek élőben, mindenki által elérhető bbc1 és itv csatornákon. 

20140527_114331.jpg

Pluszban pedig minden terméket, energiaitalt, újságot, csokit, üdítőt, sört, tévét, tusfürdőt az angol válogatottal akarnak eladni. A fanatikusságukat mutatja továbbá az is, hogy a VB ideje alatt a metróban a kijelzőkön, 140 metróállomáson a városban, folyamatosan lehet tájékozódni majd az eredményekről és a gólszerzőkről.

article-2654004-1EA260E200000578-936_634x419.jpg

Egyetlen egy dolog van amin ledöbbentem: Nem lesz a városban szabadtéri-össznépi kivetítő sehol sem. London városának önkormányzata nem vállalja a felelősséget. Szóbeszéd persze van róla, ha jó eredmény közelébe jutnak az angolok, akkor tesznek ki kivetítőt. Jó, persze, London 10 milliós város, valahol meg lehet érteni őket, hogy mondjuk a Hyde Parkban vagy a Trafalgar éren összegyűlő több száz ezer embert, részeg angol fanatikust nem egyszerű kordában tartani. De például Liverpoolban, Manchesterben, és a többi nagyobb városban azért lesznek kivetítők, Brighton-ban például a tengerparton lehet élvezni majd a meccseket.

Most mutatok gyorsan pár reklámot, amik nagyon megtetszettek itt a VB kapcsán

A kedvencem ez a Vauxhall (angol Opel) reklám, ami egyszerre országimázs, autóreklám, és szurkolásra buzdító. Ez is méltóságteljes, sugárzik belőle a büszkeség és a tisztelet.

Aztán itt van ez az ötletes reklám a The Sun című napilaptól. A reklámot, ahogy a cikkeket is szavak alkotják, benne van a foci, az esélyegyenlőség, mert hogy teljesen magától értetődően például nők is vannak a focisták között, valamint benne van a foci összetartó ereje, a közös szurkolás élménye. 

Ez pedig egy humoros reklám a Marstól, azt is mondhatnám klasszikus, megjelennek benne az angol válogatott sztárjai, maga a csoki, mindez vicces, szerethető módon.

További jó hír, hogy a londoni magyaroknak most sem kell nélkülözniük, a VB ideje alatt lesz magyar bár, magyar nyelvű közvetítés és sztárvendégek is a szurkolói klubban! :)

IMG_55962425914925.jpeg

Szóval vébére fel! Come on England!

Ide azért meg még beillesztek pár a VB-vel kapcsolatos reklámot, amik a nagyvilágból vannak, és nagyon megtetszettek! :) Talán nem véletlen és meglepő, hogy a már szokásos Coca Cola - Pepsi "verseny" mellett, a Nike (nem nájk), az Adidas, a Mc Donalds, és a Budweiser is próbált valami kreatívat, megosztásra ösztönzőt előhúzni a tarsolyából. Zizu és Beckham még mindig verhetetlenek, a meki egyszerűet és nagyszerűet alkotott sztárok nélkül néhány jó kamerás megoldással, a Budweiser pedig elsöprő, emelkedett hangulattal és különleges csomagolással készült.

Szólj hozzá

budweiser foci vb adidas mc donalds vauxhall england football