2014. aug 31.

Lady Diana a Szívek Hercegnője

írta: Viki a világban
Lady Diana a Szívek Hercegnője

17 évvel ezelőtt pontosan ezen a napon hunyt el Lady Diana, walesi hercegné, Károly brit trónörökös első felesége, Vilmos és Harry herceg édesanyja. A szomorú évforduló alkalmából megpróbáltam összeszedni néhány érdekes tényt és adatot Diana életével kapcsolatban, amit érdemes tudni róla. 

A bejegyzésem ezúttal nem személyes jellegű, mint ahogy azt tőlem megszokhattátok, de talán annyiban mégis, hogy ma, amikor a híreket néztem és az újságot olvastam, illetve mikor munkából bicóztam hazafelé ezzel a témával kerültem szembe. És nem tudom miért, de nagyon élénken bennem él, és hiába voltam még csak 8 éves Diana halálakor, az akkori híradások megmaradtak az emlékezetemben. 

53492.lady_diana_szuletesnap_uj_film_eleterol_naomi_watts_sztarok_sztarhirek_5.w.jpg

A néhai Diana walesi hercegnő Lady Diana Frances Spencer néven született 1961. július 1-én Norfolk-ban, arisztokrata családban. Károly walesi herceggel 1981. július 29-én házasodott össze a St Paul Katedrálisban. A ceremóniát a televízió is közvetítette, világszerte körülbelül egymilliárd ember volt szem és fültanúja a brit királyi esküvőnek, London belvárosában pedig több száz ezer ember kísérte végig őket útjuk során a ketedrálistól a Buckingham palotáig. 

article-1382092-0BD718EB00000578-436_634x431.jpg

Károly herceggel kötött házasságával egy csapásra nemzetközi hírességgé vált. Életét csaknem állandóan a média érdeklődése követte. Diana számára mindig is fontos volt a család, két gyermekük született, 1982-ben Vilmos és 1984-ben Harry .

article-1161628-03DDAF56000005DC-305_468x642.jpg

Károly herceg és Diána hercegné éveken át házassági problémákkal küzdöttek, kapcsolatuk a '80-as évek végére megromlott. Károlynak Camillával volt viszonya, Diana pedig lovasoktatójával James Hewittal randevúzott. Házasságuk megromlását sokáig próbálták titkolni, ám a média kiszagolta és nyilvánosságra hozta. 1992-ben szétköltöztek, 1996 augusztus 28-án pedig hivatalosan is elváltak. 1995-ben Diana exkluzív interjút adott otthonában a tévének, ahol nyíltan beszélt magánéletről, problémáiról, a királyi családdal való kapcsolatáról, és arról a hihetetlen nyomásról, ami a királyi családba való bekerüléssel járt. Szerelmi életéről itt lehet bővebben olvasni.

A hercegnőre a válás után is a királyi család tagjaként tekintettek, és úgy kezelték, igaz hivatalosan már el kellett hagyni a neve elől a "princess" titulust. (Hivatalos titulusai egyébként ezek voltak: 1981-ig Lady Diana Frances Spencer, 1981-1996-ig ő királyi fensége, a walesi hercegné, 1996-97 között már csak walesi hercegné.)

Bár Diana a stílusáról és a divatvilággal való szoros kapcsolatáról volt híres, a legtöbben karitatív szemlyisége miatt tisztelték és szerették meg, és ez valamint emberközelsége okozta azt a hihetetlen népszerűséget neki, ami a mai napig megmaradt. Házassága alatt a hercegnő több mint 100 jótékonysági szervezetet patronált, ugyanakkor rengeteget foglalkozott a nyilvánosság előtt fogyatékkal élőkkel, rászoruló gyerekekkel és AIDS-ben szenvedőkkel. 

1993-ban úgy döntött, hogy visszavonul a nyilvánosságtól, legalább is jobban akart koncentrálni magánéletére és csökkenteni az őt körülvevő óriási médiafigyelmet. A szétköltözés után még feltűnt királyi eseményeken és megemlékezéseken, de a válás után feladta minden addigi titulusát és a csak a következőeket, a számára legfontosabbakat tartotta meg: 

"Following her divorce, the Princess resigned most of her charity and other patronages, and relinquished all her Service appointments with military units. The Princess remained as patron of Centrepoint (homeless charity), English National Ballet, Leprosy Mission and National Aids Trust, and as President of the Hospital for Sick Children, Great Ormond Street and of the Royal Marsden Hospital." Jótékonykodó és karitatív munkásságáról itt lehet többet megtudni a brit királyi monarchia hivatalos oldalán.

diana_landmines.jpg

Diana 1997 augusztus 31-én vesztette életét tragikus autóbalesetben Párizsban, szeretőjével Dodi Al Fayeddel és a sofőrrel együtt. A hivatalos vizsgálat a sofőr alkoholos befolyásoltságát és ebből eredő felelősségét állapította meg. A hercegnő halálának okait sokan azonban a mai napig vitatják. Léteznek összeesküvés-elméletek, amelyek szerint Diánát a brit titkosszolgálat gyilkolta volna meg, erre azonban nincs ismert bizonyíték. Sokan valószínűtlennek tartják, hogy a brit titkosszolgálat a britek közkedvelt jelképének életére tört volna. Mások szerint legitimációs kockázatot jelenthetett volna, ha a jövendő király anyja férjhez megy egy muzulmán férfihez, és esetleg gyermeket is szül neki. Diána szeretőjének apja, Mohamed Al Fayed továbbra is kitart a politikai gyilkosság feltevése mellett, és mindent megtesz ennek bizonyítása érdekében. 

princess-diana-death-headlines-new-york-daily-news.jpg

Mióta Londonban élek (kicsivel több mint egy éve) a brit sajtó időről időre előhozza a témát és felteszi a kérdéseket. A közvélemény is sokat foglalkozik Dianaval, ezt bizonyítja az is, hogy ma, halálának 17. évfordulóján még mindig virágok és gyertyák százai lepik el a Kensington Palota bejáratát, ahol élt és ahol dolgozott. Rendívül megható volt látnom, ahogy az emberek érkeztek csak érkeztek, és megemlékeztek, valamint anekdotáztak a hercegnéről, vagy ahogy a kíváncsiskodó kisgyerekeknek mesélték, hogy ki is volt ő valójában"Egy csodálatos hercegnő, aki segítette és támogatta az embereket. Soha nem ismertem hozzá foghatót"

10581323_923394194355645_548232328_n.jpg

10589766_923394217688976_1471243649_n.jpg

20140831_175220.jpg

Diana egyébként Magyarországon is járt kétszer, 1990-ben és 1992-ben. 1990-ben Károllyal együtt érkezett, és amíg az angol trónörökös a politikai és a gazdasági élet vezetőivel találkozott, addig Diana többek között ellátogatott a Mafilm stúdiójába. Közösen jártak a Nemzeti Múzeumban, megnézték a Szent Koronát és vásárolgattak a Nagycsarnokban, elmentek a Vígszínházba a Renaissance Theatre Company vendégjátékára, pálinkáztak Bugacon, valamint a Parlamentben vacsoráztak az ország vezetőivel.

6.jpg

 

1992-ben egyedül érkezett Magyarországra, hivatalosan a Brit Balett társulatot kísérte el hazánkba, mint a szervezet fővédnöke. Göncz Árpád köztársaság elnök vacsorát adott tiszteletére, valamint újra ellátogatott Diana a Pető Intézetbe és a nagyatádi menekülttáborba. Az erről készült fotók bejárták a világsajtót.Magyarországi látogatásáról itt lehet bővebben olvasni

Életéről több száz könyv készült, és filmeket is mutattak be, az egyik legfrissebb a tavaly bemutatott "Diana" Naomi Watts-al a főszerepben. 

Ha valakit sikerült ezzel a bejegyzésemmel további olvasásra és kutakodásra ösztönöznöm, akár angol nyelven is, akkor már megérte megírnom ezt a cikket.

 

Szólj hozzá

lady Diana Diana hercegnő Diana Princess of Wales