2014. nov 01.

Edda koncert Londonban - Exkluzív interjú Patakyval

írta: Viki a világban
Edda koncert Londonban - Exkluzív interjú Patakyval

A frissen nősült Pataky Attila és a 40. születésnapi koncertre készülő Edda Művek Londonban zárta az évet és az idei koncertturné sorozatot. Lehetőségem volt betekinteni a színfalak és a kulisszák mögé: Figyelem exkluzív interjú következik!

Ismét összegyűlt a magyarok apraja falva Londonban, hogy együtt tombolhasson egy újabb rendezvényen. A helyszín ezúttal a 'The Clapham Grand' volt, ahol egyébként máskor is szoktak tartani magyar kötődésű eseményeket. 

Amikor megérkeztem a helyszínre másfél órával kezdés előtt, a fiúk már javában hangoltak az estére. Sound checks, mikrofonpróba, fénypróba, én pedig mint egy kisgyerek izgatottan figyeltem őket, és lélekben már az interjúra készültem. Aki ismer, az tudja, hogy nekem az Edda egészen kisgyerek korom óta meghatározó szerepet tölt be az életemben és a lehetőség, hogy most interjút készíthetek velük, egészen fantasztikus érzés. A kérdések a zsebemben lapultak, telefonok, fényképezőgépek beizzítva, és csak a megfelelő alkalomra vártam. Mint utólag kiderült a koncert végéig kellett várnom erre a pillanatra, de megérte. Na de ne szaladjunk ennyire előre.

kicsi én.jpg

Szóval az  italpult mellett felállított kis Edda sarokban rögtön Pataky Attila (feleségével karöltve) fogadta a koncertterembe érkező rajongókat, akik CD-ket vásárolhattak, aláírást és közös fotót is kérhettek az énekestől. A terem szép lassan megtelt, a hangulat fokozódott, és magyar ételek illata járta körbe a levegőt. Vagyis teltház, hazai ízek, minden adott volt egy fergeteges bulihoz. 

Aztán egyszer csak felcsendült a "Show must go on" Eddás változatban és onnantól beindulta buli! :) Amint a srácok belecsaptak felrobbant a ház! Felcsendültek a régi dalok mellett a legutóbbi lemez nótái, volt egy lassú blokk és természetesen a legnagyobb és kihagyhatatlan slágerekre egyként ugrált a közönség. Sőt, az egyik számnál (Álom) Pataky a színpadra szólította a világhírűen szép, magyar lányokat! Őrület volt a színpadon. Egyébként pedig annyira jó érzés a rohanó angolos hétköznapokban, torkod szakadtából kiabálni és énekelni az ismert sorokat! :)

10593019_940933255935982_3320509921173727733_n alapi.jpg

A koncertet a megszokott módon a 'kör' és a 'kölyköd voltam' zárta, amik nélkül elképzelhetetlen egy Edda buli. De a közönség olyan lelkes volt, hogy a meghajlás és levonulás után még egyszer visszajöttek a srácok, és búcsúzóul eljátszották az 'egy ez a tábor' című személyes kedvencemet. Igazán jó kis koncert volt. És hát nekem még csak most jött a java, sikerült elintézni az interjút!

attis.png

zenekar.png

10689966_941126245916683_7598163754092297687_n alapi.jpg

Attila a koncert után megpihenve, a felesége társaságában fogadott a zenekar öltözőjében. 

Mi a zenekar további programja?

Ez volt az áprilistól elkezdett turné utolsó állomása. De év végéig még dolgunk van november-decemberben hisz megírtam 35 dalt. Ki kell választani és a fiúk nekiesnek. Jövőre, április 11-én lesz a 40 éves szülinapi bulink az Arénában, Pesten és ehhez megígértük a 32. nagylemezt! Sőt, írtam egy extra nótát, aminek az lesz a címe, hogy a 'Kinti meló'. 

Mikor jut idő pihenésre, és nászútra?

Január elején mi elvonulunk Orsikával egy kicsit. Ez lesz a pihenés és egyben nászút. Aztán megérkezek, és becsatlakozok a fiúkhoz. Felvételek, próbák, április 11-én nagy koncert és új lemez. Aztán fújunk kettőt, egy kicsit készülünk, aztán indul a nyári turné. 

Pataky néhány háttér információt is elárult a készülő új lemezről: Annyit elárulhatok, hogy egyedi megjelenésű CD lesz, ugyanis mindkét oldalán arca lesz. Két lélekállapot jelenik meg, az egyiknek valószínűleg az lesz a címe, hogy a 'A sólyom népe' a másiknak pedig az, hogy 'Durva nehéz'.

40evrock.jpg

Hogy készültök általában a bulikra?

Hozzáállás tekintetében mindig az a buli a legfontosabb ahol most vagyunk. Mindig ahol vagyunk, és amit csinálunk az a legfontosabb. Nincs kis buli és nagy buli. Csak legfeljebb többen vannak egy nagyobb teremben. Azaz nagyobb buli lehet, de fontosabb buli nincs. Ha valahol 200 ember van, akkor nekik kell 101 százalékot teljesíteni .

Hogy lehet 20-30-40 év után is kiállni, és lenyomni a koncerteket?

Egyszerűen imádunk zenélni. Még ha a technika néha bekavar, mint ma a koncert első negyedében, amikor az én mikrofonom felmondta a szolgálatot és a kontrollrendszer is elromlott. Aztán megérkezett a kisebb mikrofonom és végül azzal csináltam végig. Végtelenül kell szeretni ezt a lehetőséget, hogy mi Edda lehetünk, és játszhatunk, és hogy ez az embereket érdekli és szeretik amit csinálunk még mindig. 

Ha egy zenekarnak, mint nektek, ennyi slágeretek van, akkor mivel lehet érvelni, mik a szempontok egy-egy koncert repertoár vagy turné számainak összeállításakor?

Ez mindig nagy box meccs. Hiszen megvan egy alap, és mindenki szeretné még hozzárakni a saját favoritját, amit szeretne belepakolni. Aztán itt sokszor elakadunk és én azt mondom, hogy abból nem engedek, hogy a legfontosabb, és legnagyobb slágereket el kell játszani! Az ugye rögtön kb 15 nóta legalább. És akkor mindig 1-1 vagy 2-2 jöhet hozzá az új lemezről. Egy buli 20-22 nótát bír el. Hát így birkózunk mi. Aztán mikor van rá lehetőség, és hangulat, akkor kihasználjuk, és hosszabban játszunk, és akkor esetleg olyan dalokat is el tudunk játszani amik kimaradnak máskor.

20141024_233508k.jpg

Generációkon átívelő zenekar, családok közös örömforrásai vagytok, a dalaitok mondanivalói pedig örökérvényűek. Mi a titok?

Nincs titok. Mindez kötelez minket arra, hogy jó formában kell lenni, próbálni kell, mert mi ebben hiszünk. A srácok gyakorolnak, mert mi ebben hiszünk. Minket nem csinált meg senki. Nekünk a JóIsten megadta a lehetőséget, hogy azzá lehessünk, akik vagyunk. Minket nem mindenféle műsor hozott össze, hanem a sorsunk. És mi ezzel a lehetőséggel megpróbálunk élni, és nem visszaélni, és nagyon megbecsüljük. 

A Kör című musical is ezt igazolja, hisz tavaly óta óriási sikerrel fut a zenekar történetét elmesélő darab.

Annyira nagy siker szerencsére, hogy már gondolkozunk a folytatáson! Remélem fogunk itt még Londonban találkozni, amikor ez angolul fog szólni! :)

Végszóra pedig betoppant a zenekar. Göme és Zoli rögtön mellém is ültek! :) És ami innentől következett az egészen hihetetlen. Ugyanis kötetlen beszélgetésbe, sztorizgatásba kezdtek a srácok. Öröm volt hallgatni őket. Maradásra bírtak, aztán a bárban még együtt iszogattuk, és a zenekar szállodájában is folytattuk. Hihetetlenül közvetlen, csupaszív srácok, akik imádnak zenélni! Alig várom az áprilisi nagykoncertet, mert tutira hazautazok! :)

Köszönet a szervezőknek és Londonfalvának!

Jah, és Emcsinek aki becsülettel végig tombolta velem a koncertet! :)

20141024_233706k.jpg

20141025_015410k.jpg

emcsivel.jpg

Szólj hozzá

Pataky Attila Edda Művek Alapi István Clapham Grand Londonfalva Gömöry Zsolt Kicska László Hetényi Zoltán