2016. nov 13.

Freestyle foci, Szász Kitti és egy ManUnited legenda

írta: Viki a világban
Freestyle foci, Szász Kitti és egy ManUnited legenda

Ismét rangos világversenyen képviselte hazánkat Szász Kitti négyszeres freestyle foci világbajnok.
És hogy miért írok én erről? A minap a facebookot lapozgatva Szász Kitti oldalán láttam meg az eseményre buzdító kiírást. Gondoltam londoni magyarként kötelességem a helyszínen szurkolni.

És hogy mi is az a freestyle foci?
A sportág teljesen eltér a hagyományos, ismert nagypályás futballtól. Legközelebbi rokonának talán a futsal mondható. A sport a foci elemeken át a zsonglőrmutatványokig mindent magába foglal. A Freestyle, mint szabad stílus, amely azt jelenti, hogy lényegében akármit csinálhatsz a labdával.

A sportág történelme nem nyúlik vissza nagyon messze az időben. Pontos időpontot nehéz lenne mondani, de nagy valószínűséggel, 10-20 évvel ezelőttire tehetőek azok a momentumok, melyek a sportág máig töretlen sikeréhez vezettek. Egyes elméletek szerint, a legendás argentin klasszis, Diego Maradonától, mások szerint a holland utcákon tartott Street fociból vagy brazil tengerparti fociból indult útjára a sport. Valószínűleg ezeknek keveredéséből alakult ki a freestyle foci. A sportág valódi áttörésének ideje 2003-ra tehető, amikor a marokkói születésű, holland Soufiane Touzani első videója elkészült, amit máig az egyik legismertebb és legjobb videónak tekintenek. A mai sportolók többsége - állítása szerint - e videó hatására kezdett el freestyle-ozni. Hatalmas löketnek számított a freestyle életében továbbá, hogy a sportszergyártó cégek is felkarolták egy-egy nevesebb labdarúgóval (Ronaldinho) a sportot, így az emberek a különböző reklámok által szerezhettek róla tudomást.

szasz_kitti_3.jpg

Az első Red Bull Street Style versenyt 2008-ban rendezték meg, a Brazíliai Sao Paulo-ban. A szabályok egyszerűek: 3 perc, 30 másodperces kihívások, két játékos, egy labda, egy győztes.
Szóval az idei Red Bull Street Style világbajnokságnak London adott otthont, a főváros egyik történelmi épülete, a Roundhouse, amely korábban vasúti fűtőházként üzemelt, de manapság már koncertek, kiállítások és konferenciák kedvelt helyszíne.

szasz_kitti_5.jpg

szasz_kitti_6.jpg

A verseny menete a szokásos volt, a freestylerek párbajokat vívtak egymással, a 3x30 másodperc trükközés után pedig a zsűri (amely a kreativitást, a kontrollt és a stílust pontozza) állította fel a sorrendet. Az első napon zajlottak a selejtezők, a lányokat két négyfős csoportba sorolták, ahonnan az első kettő ment tovább. Kittinek második helyen sikerült a továbbjutás, a már kieséses alapú elődöntőben így a francia Melody következett.
Nekem is a második napon, a döntő napján sikerült kilátogatnom a helyszínre, amikor is neves taggal bővült az ötfős zsűri, ugyanis csatlakozott a Manchester United korábbi kiválósága, Gary Neville is. Gondolhatjátok, hogy leesett az állam, amikor beléptem a helyszínre, és a színpadon azonnal egy Manchester legendát láttam, aki épp megnyitotta a döntő küzdelmeit. Atyavilááág!

szasz_kitti_2.jpg

Kitti végül az elődöntőben alulmaradt a francia Melody Donchet ellen, aki aztán az egész versenyt megnyerte. A harmadik helyért Kittinek egy lengyel leányzóval kellett megküzdeni, de nem volt szerencséje a pontozásnál így a negyedik hellyel kellett megelégednie.
A verseny után Kitti kissé csalódott volt, hiszen eddig ő nyerni szokott, de legalább is a dobogón állni, és ez most új helyzet volt neki. De azt mondta, hogy ez csak arra ösztönzi, hogy keményebben eddzen és hogy behozza lemaradását.

szasz_kitti.jpg

Az este fénypontja pedig még csak most következett nekem, amikor is megszólítottam Gary Neville-t hogy jöjjön már közelebb egy fotóra. Mondtam neki, hogy a ManUnited-ből írtam a szakdolgozatomat, aki erre azonnal, mosolyogva érkezett a szelfire. Másoknak nem is nagyon jutott belőle :) Aki ismer, tudja, hogy ez nekem mekkora élmény volt! Gary egyébként nagyon jófej volt, poénkodott a zsűriben, sörözött és ő maga is rácsodálkozott és videózta a jobbnál jobb trükköket.

szasz_kitti_4.jpg

Kitti a harmadik helyért

 

Női döntő

A versenyről készült összefoglalót pedig itt láthatjátok

 
források:
http://freestylefoci.hu/
https://kittiszasz.com
Gary Neville was stunned by Red Bull Street Style 

Szólj hozzá

freestyle football szasz kitt red bull street style