2017. máj 16.

Női foci: FA kupa győztes a Man.City

írta: Viki a világban
Női foci: FA kupa győztes a Man.City

A hétvégén volt szerencsém élőben megtekinteni a Wembleyben az angol női FA kupadöntőt. Sorozatban harmadszor rendezték a döntőt a Wembleyben, ami ugye az angol foci otthona „the home of English football”: a Manchester City a címvédő Arsenalt kiütő Birminghammel szemben lépett pályára rekord számú 35 271 néző előtt!

Túlzás nélkül állíthatom, hogy ez a nap az angol női foci ünnepe volt. Minden jelen volt, ami egyébként egy férfi válogatott vagy klub meccsnél is megszokott. Extra biztonsági intézkedések, útlezárások, hömpölygő tömeg a metró állomástól a stadionig, vonultak a gyerekek, családok, szurkolók „síppal, dobbal, nádi hegedűvel”.

wfa17_bcfc-groupv2.jpg

A stadionba érve örömmel tapasztaltam, hogy mekkora felhajtást csináltak egy női meccs köré, nagyon rendben volt a marketing is. Hetek, hónapok óta cikkeztek róla, a BBC-n napi téma volt a női döntő a sporthírekben. A lelátó környékén integető kezeket és tapsoló kartonokat osztogattak, a gyerekeknek arcfestést csináltak, lehetett fotózkodni a manapság nagyon menő Instagram/Facebook official képkerettel is.

A bemelegítés közben a pálya szélén élőben egy női DJ alapozta meg a jó (party) hangulatot, amit aztán a szpíker fokozott a csapatok bemutatásával. És aztán elkezdődött a show! Lángcsóvák és hatalmas hangzavar közepette pályára vonult a két csapat, majd következett az angol himnusz egy énekesnő különleges előadásában.
Innentől aztán a játéké volt a főszerep. A pályán voltak az angol válogatott legnagyobb sztárjai (és a 2015-ös kanadai VB bronz hősei) Stephanie Houghton, Lucy Bronze, Jill Scott, Isobel Christiansen, Toni Duggan valamint a világ legjobb játékosa, az amerikai Carli Lloyd vagy Birminghami oldalról Jessica Carter és Ellen White.

fa_cup_final.jpg

Jó iramban kezdtek a csapatok és a folyamatosan hullámzó tömegnek sem kellett sokat várnia gólokra. Jellemzően rögzített szituációkból volt veszélyes a Man. City de ők több szép felépített támadást is vezettek, míg a Birmingham inkább kontrákból tudott veszélyes lenni. A papírforma és az erősorrend Manchesteri győzelmet sejtetett, de nem játszott alárendelt szerepet a Birmingham sem. Viszont akkor helyettem most már beszéljenek a képek és a videók, szuper angol kommentárral. Ezen a téren is sokat lehet tőlük tanulni. Az meg már csak hab a tortára, hogy a közönség annyira élvezte a meccset és biztatta a lányokat, hogy mindkét csapat góljánál mindenki örült és őrjöngött, én ilyet még nem láttam és  tapasztaltam, de nagyon szívmelengető érzés volt!

Győzelmével a Manchester City birtokolja idén a 3 legfontosabb angol címet (WSL, Continental Cup, FA Cup), az Arsenal 2011-es triplázása óta nem volt ilyenre példa.

A Manachesteri győzelemben oroszlán szerepe volt a világ legjobb játékosának, az amerikai Carli Lloydnak, aki a következőket nyilatkozta a meccs után:

"It's what I am all about. I step it up extra levels for finals and I want to win as many things as I can." 

"The biggest reason why I am able to be in the big moments is the mentality and the mental peace. I pride myself in focusing and not letting outside distractions get in my way."

A világ és olimpiai bajnok, 2x a világ legjobb játékosának választott Carli elmondta, hogy örül, hogy ő is hozzá tudott járulni egy kicsivel a győzelemhez. A róla szóló cikket és a teljes interjút ide kattintva lehet elolvasni. Érdemes elolvasni, nagyon magával ragadó és motiváló dolgokat mond!

fa_cup_final_2017.jpg

Akit esetleg még jobban érkel a női foci, vagy hogy hogyan lehet jól promotálni egy csapatot a közösségi médián keresztül, az mindenképp nézze meg a Manchester City facebook oldalát es YouTube channeljét, ahol egészen különleges és extra anyagokra lehet bukkanni: például video a játékoskijáróban, játékosra rögzített go pro felvételek a díjátadásról a pályán való ünneplésről, meccs előtti és utáni öltöző pillanatokról.

 

Forrás és a tejes meccs riport a bbc oldalán itt elolvasható.

 

Szólj hozzá

wembley női foci womes fa cup final womens football