2016. jún 08.

Magyar borfesztivál Londonban!

írta: Viki a világban
Magyar borfesztivál Londonban!

Londoni Magyar Borfesztival: Mert a jó otthoni dolgok Londonba is eljutnak hozzánk!

Minap a facbookon szörfölgettem és hirtelen egy hangzatos eseményre kaptam fel a fejemet "első magyar borfesztivál Londonban foci EB közvetítéssel" Gondolhatjátok, hogy azonnal odáig voltam, meg vissza, hogy kiderítsem miről is van szó pontosan.

Gyorsan lenyomoztam az eseményt a fellelhető összes internetes fórumon, és örömmel nyugtáztam, hogy végre egy minőségi esemény magyaroktól magyaroknak, amire büszkék lehetünk, amire büszkén meghívhatjuk angol barátainkat, ismerőseinket is. Ekkor döntöttem el hogy ez lesz az első blogtémám amit angol nyelven is meg fogok írni, szóval mostantól remélhetőleg minden írásom két nyelvű lesz! :) Ezen a ponton az újságíró is rögtön feléledt bennem, és kapcsolatba léptem a szervezőkkel, hogy még több információval tudjak szolgálni, esetleg interjúkkal.

13221675_1599035113741509_4118731188263540367_n.jpg

Szóval akkor lássuk a programokat

Június 17. Péntek 17:00 - éjfélig: 

Korlátlan borkóstolás, a több mint 40 borászat 200 borfajtájából. Beszélgetés, kortyolgatás és kóstolgatás. Két koncert a hazai könnyűzene jeles képviselőivel: Budapest bár és Quimby

Június 18. Szombat: 12:00 - éjfélig:

Mangalica ételkóstolás, gasztronómiai ízélmények, korlátlan borkóstolás, a több mint 40 borászat 200 borfajtájából. Magyarország-Izlan foci EB, United koncert és David Merlini szabadulóművész.

Helyszín: Oval Space, 29-32 The Oval, London E2 9DT

További részletes programokért katt

qimby.jpg

borfeszt_szombat_program.jpg

Az alábbiakban pedig részleteket láthattok a szervezőkkel folytatott beszélgetésemből:

Honnan jött az ötlet egyáltalán borfesztivált Londonban szervezni?

Több mint hat hónap előkészület, tervezés után állt össze a végleges Londoni Borfesztivál eseményünk.
Első körben közvélemény kutatással, piaci igények felmérésével kezdtük meg a szervezés munkáit, majd jött a helyszín kiválasztása, a borászok megkeresése, majd pedig a program összeállítása. Véglegesen az esemény népszerűsítése, a közönségszervezés.
A Vezértalálkozó Konferenciaszervező Kft. – a magyarországi kiemelt üzleti események szervezője adja gerincét a csapatnak, természetesen londoni kollégákkal kiegészülve.

A fesztivál remek alkalom a hazai borok nemzetközi népszerűsítésére. Vagy a magyar borok már ismertek itt Londonban is? Vannak erről információitok?

Londonban gyakorlatilag csak a Tokaji borok ismertek, és abból is rendkívül szűkös a kínálat. A Borfesztivál célja, hogy bővítse a már jelen lévő piaci borok skáláját, valamint új borrégiókat mutassunk be Angliában. Kiemelten a Villányi, Badacsonyi, Somlói, Szekszárdi borvidékeket mutatjuk be az első Londoni Borfesztiválon. Amit még fontosnak tartok megemlíteni, hogy az őshonos magyar borfajták, mint a Furmint, Juhfark bemutatása, népszerűsítése a fő cél. Továbbá meggyőződésünk, hogy a világ legjobb rozéi is Magyarországon készülnek. 

Mi alapján válogattátok ki a pincészeteket? Egyszerűen megkerestétek őket, és mindenki együttműködő volt?

Közvélemény kutatást végeztük a londoni magyarok körében, és az ott feltérképezett, jelzett igények alapján állítottuk össze a meghívandó borászok listáját. Ez adta a magját a mostani együttműködő borászainknak, illetve a szakmai munkát Herczeg Ágnes végezte el, így a legújabb technológiákat használó, nemzeti trendeket is követő borászok is megjelennek majd a Fesztiválon.

Mik voltak a szempontok a fellépők kiválasztásánál? El tudom képzelni, hogy nem lehetett egyszerű azon gondolkozni, hogy hogyan keltsétek fel egyszerre a magyarok és a külföldiek érdeklődését.

Természetesen minden apró részletre kiemelt figyelmet fordítottunk, közvélemény kutatást végeztünk ebben a témakörben is. A Quimby abszolút első volt, fontos figyelembe venni hogy már az elmúlt két évben is volt egy-egy londoni koncertjük, így bizonyítottan be tudja hozni a közönséget. A Budapest Bár, és a United is jó helyen végzett a kutatásunk alapján, illetve néhány kollégánk személyes kedvencei is az egyes fellépőink. Persze hogy a hangulat ne csak a koncertek alatt legyen ütős, DJ-ket is szerveztünk a látogatók számára. De hogy a kínálat még színesebb legyen, lesz magyar néptánc, és fellép többek között David Merlini szabadulóművész és Rippel Ferenc is.

wine_fest_program.jpg

Borkóstolás, gasztronómia, élő koncertek két napban. Az eddigi jegyvásárlásokból hogyan látjátok? Széles az érdeklődés? Nemcsak a magyarok kíváncsiak a magyar borokra?

A jelentkezők 1/3-a külföldi, és folyamatosan bővül a számuk. Úgy érezzük hogy nagyon jó az időzítése a rendezvénynek, egyre inkább nyitottak az új ízekre a külföldiek, illetve a gasztronómia egyik fontos alappillérére is, a borokra. Az ízekből, különlegességekből, és jó borokból pedig Magyarország nem szűkölködik.

Ha jól láttam fesztivál kombinált jegyeket is árultok most már a két napra.

Igen, a napokban fejlesztettünk a jegyeinken, és bővítettük a koncepciónkat: a nagy érdeklődésre való tekintettel létrehoztunk egy bérletet, amellyel a rendezvény korlátlan időpontokban látogatható. Ez a Full Fest nevet kapta, és mindent tartalmaz az általunk nyújtott élmények, kóstolók, koncertek közül.

További részletek és jegyvásárlás egyébként itt

Beszéljünk egy kicsit a helyszínről

Az Oval Space hatalmas, a legjobb hely erre a célra, ez egy London szerte elismert koncerthelyszín. Illetve itt szervezik a londoni whiskey fesztivált, valamint a kézműves sörfesztivált is, ezért ez egy egyértelmű választás volt a részünkről.

13344702_1606268426351511_75835097038769.jpg

A magyar borok és gasztronómia népszerűsítésén túl mi a célotok még a fesztivállal?

Össze szeretnénk hozni a külhoni magyarokat. Kb. 3000 főre számítunk a két nap alatt, ezáltal ez lesz a legnagyobb magyar buli Londonban. Kiemelt célunk még a Magyar kultúra, és természetesen a kultúra kiemelt területe a gasztronómia népszerűsítése is. A Magyar Mangalicaszövetséggel együttműködve a legfinomabb mangalicafalatokat hozzuk ki a közönségnek.

És akkor a fociközvetítésről és a nagy kivetítőről még nem is beszéltünk! Nagy focirajongóként nekem ez szinte elvárás volt, hogy az EB ideje alatt bárhova megyek, lehessen nézni a meccseket, és tudjam követni a magyarok szereplését.

Így van, a szombati napon a Magyarország-Izland meccsen lehet majd izgulni és szurkolni a koncertek előtt.

Terveztek hagyományteremtést ezzel a rendezvnnyel?
Szeretnénk évente kétszer megrendezni a Londoni Borfesztivált, így aki nem ér rá, hogy az egyikre eljöjjön, ideális lehetőséget adunk neki hogy a legközelebbire szabaddá tudja tenni magát. :) Illetve persze csak örülünk, hogyha mindkét Borfesztre el tud jönni valaki.

 

A borozásról egyébként nekem a Balatoni nyár és régi szép emlékek jutnak eszembe, már nagyon várom!

Szóval ne habozzatok! Gyertek és ti is élvezzétek a jó kis magyar borokat és ízeket!

Ha szeretnétek a cikkemet angolul is elolvasni akkor pedig ide tessék kattintani

13263912_1600664453578575_6758414007598616.jpg

 

Szólj hozzá

emerging wine festival magyar borfesztival londonban londoni magyar borfesztival