2014. dec 16.

Sportinnováció: Magyar feltaláló világhírű találmánya

írta: Viki a világban
Sportinnováció: Magyar feltaláló világhírű találmánya

SPINE - A gerincstabilizáló rendszer

Emberek milliói özönlenek a lejtőkön, sípályákon, bringapályákon évről évre, hogy megtapasztalják az extrém sportok által kínált izgalmakat. Ugyanakkor a veszélyekről, és a sérülésekről kevés szó esik. Aggasztó statisztikák utalnak arra, hogy egyre több és veszélyesebb gerincsérülés történik az extrém sportok kapcsán mely összefüggésben áll a legmodernebb és legdizájnosabb felszerelések elterjedésével.

A különböző gerincsérülések nagy része a baleset bekövetkezése után történik, illetve akkor válik komolyabbá, akkor okozhat teljes vagy részleges lebénulást is. Ha egy súlyosabb gerincsérülés eseten szerencsénk van és időben megérkezik a szakszerű orvosi ellátás, a statisztika szerint akkor is csak 25% az esély a maradandó sérülések elkerülésére. A későn érkező segítség és a szakszerűtlen ellátás csak növeli a kockázatot. Mint ismeretes, gerincsérültet szigorúan tilos elmozdítani! Ugye a legtöbbször segíteni akarunk, a jó szándék vezérel minket, de nem tudhatjuk pontosan mi történt, elmozdítjuk a testet, és ezzel akár még nagyobb bajt is okozhatunk.

nevtelenk1.png

Erre a problémára talált megoldást egy magyar fiú, Iván Andor, aki bukaresti egyetemista társának segítségével, Iulia Ionescu-val feltalálta és kifejlesztette a SPINE-t, vagyis a gerincstabilizáló rendszert. Andor London két legnevesebb egyetemének közös mesterképzését végzi, az Imperial College és Royal College of Art-Innovation Design Engineering szakon, ahol állandó a kutatás és az innováció, világhírű cégek írnak ki pályázatokat, és kérnek fejlesztéseket a fiatal egyetemistáktól. (Előtte ipari termék és formatervezőként végzett a Budapesti Műszaki Egyetemen) Így volt ez most is, a Rio Tinto, a világ legnagyobb bányászipari vállalatának pályázatán, a Sports Innovation Challenge-en, melyen Andorék is indultak és a legjobb 3-ba kerültek, amivel pénzt nyertek arra, hogy megtervezzék és kifejlesszék ötletüket.

skynews_k.png

140213-194912_k.jpg

Mi is az a SPINE
Iván Andor: „Egy különleges ruhát fejlesztettünk ki, egy alsó ruházatot, ami elhelyezhető a protektorok alatt. Ha balesetet szenvedünk a ruha képes mérni az erőbehatás nagyságát és helyét. Ha gerincünk sérül, a hátsó rész megszilárdul, így a testünket azonos pozícióba tarja, míg az orvosi segítség meg nem érkezik.”

render4_k.jpg

nevtelen_k.png

A ruha megszilárdul, és azonnal küld egy sms-t a mentőknek a baleseti adatokkal, GPS koordinátákkal, az erőbehatás helyével és mértékével együtt. Így a mentő már felkészülten érkezhet a helyszínre. A ruha bluetooth kapcsolattal van hozzákötve a telefonhoz, amin van egy SPINE applikáció, ami mér mindent, így a telefon küldi el az információt. A bluetooth kapcsolat lehetővé teszi a GPS modul és internet kapcsolat vagy sms küldést a megfelelő mentő szerveknek.

140213-183117_k.jpg

„Képzeld el, hogy egy mániákus motoros vagy. Mész az autópályán, balesetet szenvedsz, ami után nem tudsz beszelni sem. De amint baleseted van, a telefonod küld egy sms-t a mentőknek minden adattal.”

base_storybord_k.png

Íme egy dropboxos videó a működésről! (ha meg akarod nézni katt a linkre)

A SPINE egy rugalmas gerinctámla, háttámla, amely több réteg különféle szövetből áll össze, mégis vékony. Az egyik réteg textil, egy erőmérő anyag. Ha az erő elér egy küszöbértéket, akkor UV LED-ek gyulladnak fel, melyek optikai kábelekhez vannak csatlakoztatva, melyek UV érzékeny gyantába vannak ágyazva. A flexibilis gyanta megszilárdul 10 másodperc alatt, hihetetlen kemény és erős lesz, hogy a testet meg tudja tartani.

nevtelen_k2.png

Fontos tulajdonsága a SPINE-nak, hogy röntgen biztos, így a mentősöknek, orvosoknak a vizsgálatok során sem kell a ruhát eltávolítaniuk, így egészen addig biztonságban van a gerinc, amíg a pontos diagnózis és ellátás meg nem történik.
A SPINE gerincvédő súlya nem több 800 grammnál, és biztosítékot nyújt a felhasználónak, hogy a legveszélyesebb téli és extrém sportok alkalmával is sérüléskontroll alatt legyen.

9k.png

140213-183219_k.jpg

Mit hozhat a jövő?
A csapat gőzerővel tesztel és dolgozik azon, hogy tovább fejlessze, tökéletesítse a találmányt, egészen addig, amíg eljutnak a szabadalmazásig. Onnantól határ a csillagos ég. Gondoljunk csak bele mennyi sportág és sportoló fog örülni: bicósok, motorosok, deszkások, és szinte az összes téli sport is ide sorolható.

 

A fejlesztés híre az angol sajtóban azonnal elterjedt, a legnagyobb híroldalak számoltak be az új találmányáról, mitöbb, Andor a SKY News híradóban is nyilatkozott. (A videóban Andor 1.45-2.15-ig látható)

Ehhez többet már nem is lehet hozzáfűzni, csak annyit, hogy respect, és HAJRÁ!

 

 

Szólj hozzá

Imperial College London SPINE IvánAndor sportinnováció