2016. dec 19.

Megható rövidfilm a szerelemről

írta: Viki a világban
Megható rövidfilm a szerelemről

Sokan nem szeretik, sokan nem tudják értelmezni a művészeteket, sokan nem is gondolják, hogy a filmezés is maga a művészet. Pedig így van.
Rövidfilm. A rövidfilmek rendkívül változatosak lehetnek. Vannak köztük a hétköznapi életből kiinduló filmek, hétköznapi szereplőkkel, amelyek humoros vagy komoly témákat dolgoznak fel; de lehetnek dokumentumfilmek is, vagy fiktív történeten alapuló játékfilmek, mesefilmek. Én most egy olyan rövidfilmre szeretném felhívni a figyelmeteket, ami a mai napon robbant be a közösségi médiába és azóta is rohamosan növekszik a nézettsége.

screen_shot_2016-12-11_at_18_03_11.png

Egy elgondolkodtató, táncos rövidfilm, művész film, a rendezőként és producerként most debütáló Sholtay (Szabó Zsolti) kisfilmje, ami egyébként társadalmi célú reklámként is simán megállná a helyét.

A ‘Shaping Scars’ (‘Formáló Sebek’) két lány útját mutatja akik egyszer szerették egymást, de míg egyikük képes elfogadni önmagát (és ezáltal a kapcsolatukat), a másik azzal küzd, hogy kilépjen a fénybe az árnyékból és megszabaduljon a démonaitól. Szeretnek, utálnak, szenvedélyesek, intimek, megütik egymást, ha az egyik fájdalmat okoz a másiknak, szeretkeznek, felemelik majd összetörik egymást. Táncon, zenén és szabad versen keresztül egy igazi szerelmi történet szemtanúi vagyunk, amelyet egyaránt inspiráltak az alkotók heteró, meleg és leszbikus kapcsolatai. Ez a valós bizonyítéka annak, hogy a szerelem igenis egyetemes érzés.

screen_shot_2016-12-11_at_18_06_01.png

Ezek pedig már a rendező és egyben producer szavai:

“Büszkén mutatom be legújabb táncos rövid filmem, ami több mint 4 éve fogant meg a fejemben. Az életünk során megszerzett sebek folyamatosan formálnak bennünket és elindítanak egy úton, ami ki tudja hova vezet. Nélkülük én ma nem lennék ott, ahol vagyok, az az ember aki vagyok. Mélységesen hálás vagyok mindenkinek aki az utam során segített, támogatott és hitt bennem, így ma bátran tudom megosztani azt, ami a lelkemben van.”

A filmet és mondanivalóját több nyelvre is lefordították, jelenleg magyarul, angolul, portugálul, spanyolul és franciául érhető el, a feliratos változatok pedig folyamatosan jelennek majd meg a közösségi oldalakon. (A videónál jobb alul, a CC-re kattintva lehet feliratot választani)

Shaping Scars - A Dance Short Film by Sholtay from sholtay on Vimeo.

Zsolti pályafutása táncosként kezdődött, ami már lassan 20 éve elkíséri az útján. Társas és latin-amerikai táncolt 14 évig, de belekóstolt a jazz, a balett és a kortárs táncokba is. 2010-ben miután Londonba költözött marketing manager-ként kezdett el dolgozni a Danceworks tánciskolánál a város szívében, az Oxford Street-nél. Ez a támogató és befogadó közeg lehetővé tette Zsolti számára hogy megismerkedjen az üzleti világgal, hogy kapcsolatokat építsen ki és hogy elmélyítse grafikus és fotográfus ismereteit. 

2013-tól a táncfilmek felé kezdett el húzni a szíve, ami hozzájárult ahhoz, hogy vizuálisan látványos, szemet gyönyörködtető filmeket készítsen, és emellett támogasson tehetséges előadó művészeket, akiknek szükségük van iránymutatásra üzleti és ön-marketing területén.

Legnagyobb büszkeségének és eredményének eddig azt tartja, hogy táncolt a Londoni Olimpia nyitóünnepségén 2012-ben. Szenvedélyesen szereti a színházat és az utazást. Életmottója - "Be the change you wish to see - Légy a változás, amit látni akarsz a világban".

Zsolti jelenleg saját filmprodukciós cégének beindításán dolgozik, ami óriási teljesítmény, és büszke vagyok rá, hogy egy ilyen nagyszerű ember barátja lehetek! Valami azt súgja, hogy a kisfilm csak a kezdet, és hogy hamarosan hallunk még Zsoltiról! :)

screen_shot_2016-12-11_at_18_10_49.png

A kisfilmben közreműködött Túri Lajos A TV2 show-műsorainak, többek között a Sztárban sztárnak a koreográfusa is valamint Fern Beattie angol költőnő.

A teljes stáblista alább található, további Magyar kötődésekkel:
Táncosok – Esteryházy Fanni & Hargitai Mariann
Költő - Fern Beattie
Rendező & Producer - Sholtay
Operatőr – Gravi Kiss András
Vágó – Zsély Csilla
Zeneszerző - Christopher J. Ward
Koreográfus – Túri Lajos Péter
Haj & smink - Pataki Ágnes
Produkciós Manager - Radványi Ágnes
Világítástechnika - Barna László
Acting Coach - Gbemi Ikumelo

 

Szólj hozzá

rövidfilm művészfilm túri lajos sholtay shaping scars fern beattie táncos film formáló sebek